Elektricien gezocht?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40%!

Gratis & vrijblijvend

Premie elektriciteit 2024

Wie elektriciteitswerken laat uitvoeren komt mogelijk in aanmerking voor een premie voor elektriciteit! De hoogte van deze premie en de voorwaarden hiervan zijn uiteraard afhankelijk van de premie. Op zoek naar een vakman?

Start gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt dan zo snel mogelijk meerdere offertes van elektriciens bij jou in de buurt.

Op deze pagina lees je meer over een premie voor elektriciteit: welke premies kun je aanvragen en hoe hoog zijn deze premies?

Premie elektriciteit vernieuwen?

Als je de elektriciteit in huis gedeeltelijk of geheel wilt vernieuwen, dan heb je mogelijk recht op een mooie premie. Een premie om de elektriciteit te vernieuwen komt goed van pas, want de kosten voor elektriciteitswerken lopen snel op. Er zijn verschillende mogelijkheden op het gebied van premies: de overkoepelende renovatiepremie en gemeentelijke of provinciale premies zijn het meest bekend. Daarnaast biedt Eandis ook een premie voor elektriciteit!

Daarnaast profiteer je ook van een verlaagd btw-tarief als je de elektriciteitswerken laat uitvoeren door een erkend elektrieker. Hieronder lees je hier meer over.

Elektricien inschakelen?

Vergelijk gratis offertes en kies de elektrieker met het beste aanbod!
Start nu je gratis offerteaanvraag!

1. Overkoepelende renovatiepremie?

De eerste premie voor elektriciteit is de overkoepelende renovatiepremie. De overkoepelende renovatiepremie houdt in dat je 20% of 30% van het geïnvesteerde bedrag weer terugkrijgt. Hiervoor moet je minimaal €2.500,- investeren. Voor de categorie elektriciteit is ook een maximum ingesteld: €3.750,-. Investeer je meer in het vernieuwen van de elektriciteit dan wordt jouw premie over maximaal €3.750,- berekend.

Heb ik recht op de overkoepelende renovatiepremie?

Een belangrijke voorwaarde van deze premie is dat je huis minimaal 30 jaar of ouder is. Op vlaanderen.be lees je meer over de voorwaarden van deze premie op elektriciteit.

2. Gemeentelijke of provinciale premies

Naast de landelijke overkoepelende renovatiepremie zijn er ook gemeentes of provincies die een plaatselijke subsidie aanbieden. Dit kunnen verschillende premies zijn. Bijvoorbeeld een premie voor een elektriciteit renovatie. De premie voor deze elektriciteitswerken verschilt in hoogte en voorwaarden. Benieuwd of jij ook recht hebt op een plaatselijke premie? Dit controleer je gemakkelijk via energiesparen.be.

3. Verlaagd btw-tarief

In veel gevallen profiteer je van een verlaagd btw-tarief op de elektriciteitswerken. Dit is bijvoorbeeld het geval als je een nieuwe elektrische installatie laat plaatsen of als je leidingen of stopcontacten vernieuwt. Je betaalt dan slechts 6% btw in plaats van de gebruikelijke 21%.

Let op: een belangrijke voorwaarde hiervoor is dat je een erkend elektricien inschakelt. Alleen dan profiteer je van een verlaagd btw-tarief op zowel de materialen als de arbeidskosten. Ook moet je woning in ieder geval 10 jaar oud zijn en worden gebruikt als privéwoning.

Hoe werkt de premie-aanvraag?

Wil jij een premie voor een elektriciteit renovatie aanvragen? Dit doe je pas nadat je de werkzaamheden hebt uit laten voeren. Dat betekent dat je de kosten eerst ook volledig zelf betaalt.

Online vind je het volledige aanvraagformulier. Vul dit in en verstuur de premieaanvraag via de post, dus niet per e-mail. Voeg hieraan zoveel mogelijk bewijzen toe: betaalde facturen, foto’s van de werkzaamheden en andere bijlagen. Hoe meer bewijs, hoe beter.

Binnen een maand krijg je een ontvangstbevestiging met daarin het dossiernummer. Binnen 12 maanden ontvang je een voorlopige beslissing: de aanvraag wordt ofwel afgewezen, ofwel je krijgt berekening van de premie.

Besparen op de kosten van elektriciteitswerken?

Vergelijk offertes en vind de elektrieker met het beste aanbod. Je bespaart tot 40%!
Start nu je gratis offerteaanvraag!

Keuring elektrische installatie

Laat jij je elektrische installatie keuren? In dat geval heb je geen recht op de overkoepelende renovatiepremie. Het kan wel voorkomen dat jouw provincie of gemeente een plaatselijke premie aanbiedt voor het keuren van de elektrische installatie. Daarnaast is het mogelijk dat distributienetbeheerders een premie aanbieden als jij je installatie laat keuren.

Wanneer moet ik mijn elektrische installatie keuren?

Een keuring is verplicht als je de installatie laat vernieuwen of verzwaren. Ook als je de zekeringenkast wilt uitbreiden is een keuring vaak verplicht. Wil jij je woning verkopen? In dat geval moet je de elektriciteit ook vaak laten keuren.

Premie voor nieuwbouw?

Laat je een nieuw huis bouwen? Ook dan heb je mogelijk recht op een premie of een andere regeling. Als jij je woning energiezuinig maakt, dan kun je een verminderingkrijgen voor de onroerende voorheffing. Op vlaanderen.be vind je meer informatie over de verschillende premies voor energiebesparende maatregelen in nieuwbouw.

Daarnaast kun je voor nieuwbouw ook een premie voor verwarming krijgen. Als jij je woning wilt verwarmen op een alternatieve manier en je hiervoor bijvoorbeeld een warmtepomp wilt installeren. Meer hierover lees je op vlaanderen.be.

elektricien premie elektriciteit

Benut de premie & schakel een elektricien in!

Een premie voor elektriciteit? Schakel snel een vakman in om de elektriciteit in huis te vernieuwen of te verzwaren. Dankzij de premie op elektriciteit houd je de kosten zo laag mogelijk! Op zoek naar een vakman bij jou in de buurt?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt zo snel mogelijk offertes van elektriciens in jouw regio. Vergelijk de prijzen en kies de vakman met het beste aanbod om tot wel 40% op de kosten te besparen!

Gratis offertes vergelijken