Elektriciteitswerken laten uitvoeren?

Vergelijk gratis offertes en vind een elektricien voor jouw project!

Gratis & vrijblijvend

Elektriciteitswerken

Je kunt veel werken in huis zelf uitvoeren, maar elektriciteitswerken zijn daar niet één van. Het is namelijk belangrijk dat deze werken veilig worden uitgevoerd, zodat er geen brandgevaar is.
Schakel een vakman in als je de elektriciteit wilt vernieuwen, verzwaren of geïnteresseerd bent in een domotica systeem in huis! Op zoek naar een elektrieker?

Start gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt zo snel mogelijk de gratis offertes: vergelijk de prijzen voor elektriciteitswerken en bespaar tot wel 40% op de kosten!

Op deze pagina lees je meer over de elektriciteitswerken die elektriekers uitvoeren: wat zijn algemene elektriciteitswerken en wat houden industriële elektriciteitswerken in. Ook lees je hier waar je op moet letten als jij elektriciteitswerk in huis laat uitvoeren.

Algemene elektriciteitswerken

Je kunt verschillende elektriciteitswerken uitbesteden aan een elektrieker. Onder algemene elektriciteitswerken vallen werkzaamheden zoals het plaatsen van een nieuwe elektrische installatie en het leggen van elektriciteit.

Wil je de elektriciteit in huis vernieuwen?

Ook dit valt onder de algemene elektriciteitswerken die elektriekers uitvoeren. Dit wordt gedaan bij oude huizen, waarvan de elektriciteit niet voldoet aan de huidige standaard. Ook als je een nieuw fornuis wilt installeren of een grotere groepenkast nodig hebt moet je de elektriciteit in huis vernieuwen.

Voorbeelden van algemene elektriciteitswerken zijn:

 • Nieuwe elektrische installatie plaatsen
 • Elektriciteit leggen
 • Elektriciteit vernieuwen
 • Domotica installeren

Nieuwe elektrische installatie

Eén van de meest voorkomende algemene elektriciteitswerken is het plaatsen van een nieuwe elektrische installatie. Dit wordt gedaan in zowel nieuwe huizen als oude woningen.

In een nieuwbouwhuis moet natuurlijk nog volledig elektriciteit gelegd worden. De elektrieker is dan verantwoordelijk voor de installatie van de zekeringkast, de elektriciteitsmeter en de differentieelschakelaar. Bij een bestaande woning kun je er ook voor kiezen om een nieuwe elektrische installatie te plaatsen. Dit wordt vooral gedaan als de oude installatie flink verouderd is.

Een nieuwe elektrische installatie kan ook betekenen dat de elektricien domotica installeert. Hiermee automatiseer je dagelijkse handelingen, zoals het aanzetten van de verwarming en het aanzetten van de lampen in huis. Ook hiervoor kun je best een ervaren elektrieker inschakelen, zodat je zeker weet dat alle onderdelen goed werken.

elektriciteitswerken

Elektriciteit leggen

Daarnaast zijn elektriciens ook in te schakelen voor het leggen van elektriciteit. Dit kunnen zowel grote als kleine elektriciteitswerken zijn. Stel dat jij een parlofoon of videofoon wilt plaatsen: de elektricien legt dan de elektriciteit aan die nodig is voor deze parlofoon.

In oude huizen is vaak nog geen aardlekschakelaar of aarding aanwezig. Ook dit behoort tot het leggen van elektriciteit. Met het aanleggen van aarding verhoog je de veiligheid in huis enorm: dit voorkomt statische elektriciteit. Een aardlekschakelaar voorkomt problemen, omdat deze de zekeringkast uitschakelt op het moment dat er ergens een stroomlek is.

Bij elektriciteit leggen kun je denken aan werkzaamheden zoals:

 • het plaatsen van een parlofoon of videofoon;
 • de aanleg van databekabeling;
 • het aansluiten van de aarding;
 • het plaatsen van een aardlekschakelaar;
 • verlichting aansluiten;
 • de installatie van een alarmsysteem.

Elektriciteit vernieuwen

Er zijn verschillende motivaties om de elektriciteit in huis te vernieuwen. Tegenwoordig gebruiken we veel meer elektriciteit dan 10, 20 of zelfs 30 jaar geleden. Zekeringkasten kunnen niet meer voldoen aan de vraag, waardoor de aardlekschakelaar steeds vaker in werking treedt. Met het vernieuwen van elektriciteit kun je de capaciteit vergroten, waardoor stroomuitval minder voorkomt.

Het is ook mogelijk om de meterkast te verplaatsen. Dat wordt veel gedaan bij verbouwingen waarbij de meterkast nog in de woonkamer zit. Door deze te verplaatsen naar de hal ontstaat er veel meer leefbare ruimte.

Elektriciteit in huis vernieuwen? Dit zijn de mogelijkheden:

 • Verwarming op elektriciteit installeren
 • Meterkast verplaatsen
 • Storingen oplossen
 • Oude bekabeling renoveren

Domotica

Steeds meer mensen kiezen ervoor om domotica in huis aan te sluiten. Domotica is de elektrische communicatie tussen verschillende toepassingen in de woning. Dit betekent dat je met een afstandsbediening of bijvoorbeeld een smartphone verschillende onderdelen in huis kunt bedienen. Zo kun je met één druk op een knop alle lampen in huis aan of uit doen. Het is ook mogelijk om op afstand de gordijnen te openen of om je thermostaat op afstand te bedienen.

Om ervoor te zorgen dat al deze elektrische communicatie goed verloopt, is het belangrijk dat je de domotica laat aansluiten door een ervaren elektricien.


Video over elektriciteitswerken

Bekijk de video over elektriciteitswerken!


Besparen op de kosten van elektriciteitswerken?

Vergelijk offertes en vind de elektrieker met het beste aanbod. Je bespaart tot 40%!
Start nu je gratis offerteaanvraag!

Kleine elektriciteitswerken

Onder kleine elektriciteitswerken verstaan we klussen zoals:

 • Stopcontact aansluiten: de vakman legt een nieuw stopcontact aan op de gewenste plek. Dit doet hij door het stopcontact te verbinden met de meterkast of met een ander stroompunt.
 • Deurbel plaatsen: wil je zeker weten dat jij je deurbel vanuit de keuken ook kunt horen? De elektricien plaatst een nieuwe deurbel en trekt de bedrading door naar de meterkast. Dit is een stuk betere kwaliteit dan een draadloze bel.
 • Lamp aansluiten: het ophangen en aansluiten van verlichting kan een lastige klus zijn, zeker als je hier geen ervaring mee hebt. Voor een elektrieker is het heel gemakkelijk: hij sluit je verlichting in een handomdraai aan.

Industriële elektriciteitswerken

Ben je op zoek naar een elektrieker voor industriële elektriciteitswerken? Niet alle elektriekers zijn ervaren in industriële elektriciteitswerken. Bij industriële elektriciteitswerken gaat het meestal om krachtstroom: dat komt omdat het gaat om de elektriciteit van grote gebouwen en zware elektrische machines en apparatuur. Het is belangrijk om hiervoor een ervaren vakman in te schakelen, zodat je zeker weet dat de elektriciteit goed geregeld is.

Hoe gaat een elektrieker te werk bij de aanleg van industriële elektriciteitswerken?

Eerst maakt de elektricien een duidelijk ontwerp. Hierbij houdt de vakman ook rekening met eventuele groei in de toekomst en andere uitbreidingsmogelijkheden. Daarna volgt de implementatie van dit ontwerp.

elektriciteitswerken

Aandachtspunten bij elektriciteitswerken

Wil jij bepaalde elektriciteitswerken laten uitvoeren?

Houd dan rekening met de onderstaande aandachtspunten:

 • Elektrische keuring: vanwege de veiligheid is het soms verplicht om je elektrische installatie te laten keuren. Hiervoor schakel je gewoon een erkende elektricien in. Een keuring is verplicht bij een nieuwe, verzwaarde of uitgebreide elektriciteitsinstallatie. Verkoop jij je woning? Ook dan bestaat er de kans dat een keuring van de elektriciteitsinstallatie verplicht is.
 • AREI: het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties is een voorschrift waarin staat waar jouw installatie aan moet voldoen. Zowel grote als kleine elektriciteitswerken moeten worden uitgevoerd aan de hand van AREI. Als je een professionele elektricien inschakelt dan kun je ervan uitgaan dat hij de werkzaamheden veilig en correct uitvoert.

Wat kosten elektriciteitswerken in 2024?

Wat kosten elektriciteitswerken? Dit is afhankelijk van de werken die je laat uitvoeren. De prijzen voor elektriciteitswerken liggen rond de €7.000,- tot €10.000,- als je in je gehele woning elektriciteit laat leggen. Wil je elektriciteit in huis volledig vernieuwen, dan liggen de prijzen rond de €8.000,- tot €10.000,-.

Wil jij een domotica systeem in huis aanleggen? Dit kost ongeveer €6.500,-. Natuurlijk zijn deze prijzen afhankelijk van het uurtarief van de vakman. Vraag een offerte voor elektriciteitswerken aan om een precieze indicatie van de kosten te krijgen.

Premies voor elektriciteitswerken

Er zijn ook premies voor elektriciteitswerken beschikbaar. Woon jij in een woning van minimaal 30 jaar oud? Dan kom je in aanmerking voor een mooie renovatiepremie als jij ervoor kiest om je elektrische installatie gedeeltelijk of geheel te vernieuwen. Dit is een premie van 20% of 30% van het totaalbedrag.

Daarnaast zijn er gemeentes die een plaatselijke premie aanbieden. De hoogte en de voorwaarden van deze premies verschillen uiteraard per locatie. Op vlaanderen.be lees je meer over de mogelijke premies voor elektriciteitswerken.

elektricien

Besparen? Vergelijk gratis offertes voor elektriciteitswerken

Wil jij algemene elektriciteitswerken laten uitvoeren? Voor grote en kleine elektriciteitswerken schakel je best een elektricien in. Start nu je gratis offerteaanvraag en vind zo eenvoudig en snel de elektrieker met het beste aanbod. Vergelijk de prijzen van verschillende experts en je bespaart tot wel 40% op de totaalprijs! Geen zorgen: deze offerteaanvraag is gratis en vrijblijvend. Je zit dus helemaal nergens aan vast!

Gratis offertes vergelijken